Fundatia Scheherazade a lansat proiectul Justitia in interesul copilului in octombrie 2009 prin organizarea la Bucuresti a conferintei „Tendinte actuale in Justitia pentru copil si familie”. Conferinta s-a desfasurat in Aula Magna a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti cu ocazia implinirii a 150 de ani de existenta. Un numar de 250 de participanti din toate cele 41 de judete ale Romaniei au luat parte la lucrarile conferintei, iar expertii au venit de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, din Olanda, Belgia, Irlanda, Austria si Marea Britanie.

Parteneri in cadrul acestui proiect pentru anul 2009 au fost:
• Ministerul Justitiei
• Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului
• Consiliul Superior al Magistraturii
• Ministerul Administratiei si Internelor
• Ministerul Public
• Consiliul Europei

Intregul proiect este finantat de Ambasada Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti.

Scopul acestei conferinte a fost sa ofere in primul rand consultanta pentru avocati si institutii guvernamentale specializate in apararea drepturilor copilului dupa principiile UNCRC si EHRC (Conventia Europeana a Drepturilor Omului); iar in al doilea rand sa contribuie la crearea unei culturi a drepturilor copilului in Romania, ceea ce va permite un respect mai mare pentru drepturile copiilor care se infatiseaza la tribunal cu diverse acuzatii.

Subiectele dezbatute in cadrul conferintei au fost: protectia copilului impotriva violentei, protectia copilului impotriva traficului de minori, drepturile copilului in relatia cu familia si delincventa juvenila.

In toamna anului 2011 Proiectul Justitia in interesul copilului se continua cu o serie de 6 seminarii regionale organizate in orase cheie din Romania: Constanta, Timisoara, Sibiu, Cluj, Iasi si Craiova.

Partenerii proiectului pentru anul 2011 sunt:
• Ministerul Justitiei
• Ministerul Public
• Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale
• Ministerul Administratiei si Internelor
• Institutul National al Magistraturii
• Uniunea Nationala a Barourilor din Romania

Seminariile organizate in 2011 sunt divizate pe 2 grupuri de lucru Sectiunea Penal si Sectiunea Civil, pentru a putea avea o abordare cat mai clara si punctuala. În cadrul seminariilor au fost abordate, atât prin prisma legislaţiei actuale, cât şi din perspectiva noilor coduri, teme precum: protecţia copilului împotriva violenţei şi a oricăror forme de traficare, relaţiile copilului cu familia sa, modalităţile de sancţionare a minorilor aflaţi în conflict cu legea penală, precum şi alte teme de actualitate.

Temele abordate in cadrul celor 6 seminarii sunt:
SECTIUNEA PENAL

  1. Drepturile copilului si respectarea lor in cadrul condamnarii la pedepse si masuri privative de libertate precum si la masuri educative
  2. Ascultarea minorului in procesul penal
  3. Interventia multidisciplinara in situatiile de violenta asupra copilului si violenta in familie.
  4. Minoritatea in noul Cod Penal

SECTIUNEA CIVIL

  1. Probleme privind rapirea internationala de copii
  2. Interesul superior al copilului in audiere
  3. Aspecte legate de procesul de adoptie. Consideratii asupra viitoarei legi
  4. Prevenirea, combaterea si consecintele traficului de copii
  5. Justitia juvenila in viziunea copiilor in conflict cu legea

Prezentarile au fost sustinute de experti, reprezentanti ai institutiilor partenere mentionate.

Seminarul de la Constanta s-a desfasurat pe data de 15 septembrie 2011 in cadrul Universitatii Maritime din Constanta si a intrunit un numar de 95 de participanti din cadrul institutiilor partenere.

Seminarul de la Timisoara s-a desfasurat pe data de 22 septembrie 2011 la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii de Vest si a intrunit un numar de 62 de participanti.

Seminarul de la Sibiu s-a desfasurat pe data de 29 septembrie la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii „Lucian Blaga” si a intrunit un numar de 110 participanti.

Seminarul de la Cluj Napoca s-a desfasurat pe data de 6 octombrie la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii „Dimitrie Cantemir” si a intrunit un numar de aproximativ 70 de participanti.

Seminarul de la Iasi s-a desfasurat pe data de 27 octombrie 2011 in cadrul Prefecturii Iasi si a intrunit un numar de aproximativ 60 de participanti.
Seminarul din Craiova se va desfasura pe data de 17 noiembrie 2011 si va incheia seria celor sase seminarii regionale, marcand totodata finalizarea proiectului.

Scopul acestor dezbateri este acela de a aborda teme actuale şi de larg interes pentru specialiştii din domeniu şi de a facilita schimbul de experienţă între aceştia. Totodată, acest eveniment va constitui pentru toţi participanţii un bun prilej de aprofundare a cunoştinţelor specifice domeniului şi de valorificare a informaţiilor care vor fi prezentate de către experţi naţionali.

Aceste seminarii isi propun sa promoveze schimbul de experienta intre profesionisti si aprofundarea cunostintelor specifice domeniului, prin crearea unui cadru de dialog si colaborare intre profesionistii implicati si a unui mecanism de colaborare interinstitutionala si interdisciplinara.